تاریخ انتشار : شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۶
کد خبر : 120

با تانکر آب نمی توان دام ها را سیراب کرد

با تانکر آب نمی توان دام ها را سیراب کرد

حسین مرمضی در گفت‌وگو با ایسنا،  با بیان اینکه آمار دقیقی از تلفات گاومیش ها در اختیار نیست ولی به نظر می رسد بیش از ۱۰۰ گاومیش در دشت آزادگان تلف شده اند، گفت: چون آب سالمی به دامداری ها نرسید و آب رودخانه کرخه نیز دو هفته قطع شد دام ها از جمله گوسفند، گاو

حسین مرمضی در گفت‌وگو با ایسنا،  با بیان اینکه آمار دقیقی از تلفات گاومیش ها در اختیار نیست ولی به نظر می رسد بیش از ۱۰۰ گاومیش در دشت آزادگان تلف شده اند، گفت: چون آب سالمی به دامداری ها نرسید و آب رودخانه کرخه نیز دو هفته قطع شد دام ها از جمله گوسفند، گاو و گاومیش ها بر اثر تشنگی تلف شدند.

وی ادامه داد: گاومیش ها حتما باید دوبار در روز داخل آب بروند و این کار بدن آنها را خنک می کند، ولی چون آبی وجود نداشت این گاومیش ها داخل گل و لای می رفتند و خیلی از آنها در این گل و لای گیر افتادند و تلف شدند.

سدسازی و انتقال آب،  کرخه را به خشکی کشاند

رییس تشکل های کشاورزی دشت آزادگان اضافه کرد: آب رودخانه کرخه از ابتدای سوسنگرد تا انتهای سوسنگردبه طور کل قطع شد. سدسازی و انتقال آب هردو باعث این موضوع شدند. از شش – هفت سال پیش هشدارهایی در این زمینه دادیم. بحث مدیریت آب باید قبل از سد انجام می شد. در آنجا اکثر سرشاخه ها منحرف شدند. مردم و مافیای آب سدهای تنظیمی برای خودشان زدند و سرشاخه ها را کور و به مناطق دیگر منحرف کردند. علاوه براین مجوزهای زیادی برای احداث چاه در مناطق ایلام، کرمانشاه، همدان و ملایر صادر شد. از آن طرف نیز وقتی برداشت آب های زیرزمینی زیاد شود آب های سطحی هم خود به خود از بین می روند.

مجوزهای بی رویه احداث چاه متوقف شود

وی با اشاره به اینکه طبق اعلام سازمان نیرو ورودی کرخه ۱۸ مترمکعب و خروجی آن ۶۸ تا ۱۳۰  متر مکعب است، اظهار کرد: بایستی صدور مجوزهای احداث چاه و برداشت غیرمجاز آب متوقف شود. علاوه براین بایستی جلوی انتقال آب کرخه به برخی استان ها یعنی لرستان و از لرستان به اصفهان متوقف شود که این انتقال آب شامل حال رودهای ذر و کارون هم شده است.

مرمضی در ادامه به سد سیمره در استان ایلام اشاره کرد و افزود: وقتی سد سیمره در ایلام احداث شد مجوز برداشت آب برای مردم آن منطقه نیز صادر شد که این موضوع خلاف قانون است، زیرا آبی که پشت سد سیمره است متعلق به کرخه است. ولی این آب به جای ورود به کرخه به مناطق جدیدی که برای کشت تعریف شده بود، تعلق گرفت.

ورود پساب های خطرناک نیشکر به هورالعظیم/ تالاب اصلی را نشان دهید

عضو نظام صنفی کشاورزی دشت آزادگان تصریح کرد: اصلی ترین منابع تامین آب تالاب هورالعظیم رودخانه کرخه و بعد ازآن دجله است و چون کرخه آبی ندارد هورالعظیم هم خشک شده است. متاسفانه چیزی که در برخی رسانه ها به عنوان تالاب هورالعظیم نشان داده می شود تالاب نیست، بلکه  بستر تالاب است. حوضچه هایی درآنجا ایجاد شده که پساب های خطرناک نیشکر را وارد آن کرده اند  و می گویند آب تالاب است در حالی که آب تالاب نیست. بخش اصلی تالاب هورالعظیم از هویزه تا بستان به عمق ۱۶متر بوده که این منطقه باید آبگیری شود. ولی متاسفاته به مقامات کشوری تالاب به درستی نشان داده نمی شود.

به گفته وی، پساب های نیشکر که در تالاب رها می شوند بسیار خطرناک هستند که حتی باعث تلفات ماهی ها هم شده اند.

مرمضی خاطرنشان کرد: روز گذشته برخی از مسئولان کشوری وارد خوزستان شدند ولی هیچ یک از تشکل های کشاورزی نتوانستند در جلسات برگزار شده پیرامون بحران آب حضور یابند و مسائل و مشکلات را مطرح کنند.

چند روز می توان با تانکر به دام ها آب داد؟

رییس تشکل های کشاورزی دشت آزادگان با بیان اینکه اولویت تامین آب خوزستان تامین آب برای دام ها است، اظهار کرد: ۹۵درصد مردم ساکن اهواز آب خوردنی مورد نیاز خود را خریداری می کنند. ۵درصد مردم دستگاه تصفیه آب خریدند. بحران آب شرب سال هاست که وجود دارد و یا به طور واضح تر بیش از سه دهه در کل استان موجود بوده پس مشکل آب شرب را می توان با آب خریدن حل کرد ولی کسی که ۴۰۰  دام دارد نمی تواند آب بخرد یا با تانکر به آنها آب دهد. اینکه با تانکر و ماشین آب می آورند کار درستی نیست مگر چندروز می توان با تانکر به دام آب داد.باید آب کرخه را محافظت کنیم .حق آبه تالاب هورالعظیم جدا از بخش کشاورزی دیده شود. حق آبه کرخه نیز برای فصول کشت به جز کشت های پرمصرف تعیین شود.

کشاورزان به شیوه ۵۰ سال پیش کشت می کنند

وی در ادامه افزود: وزارت نیرو و جهاد کشاورزی هیچ اقدامی در راستای تغییر الگوی کشت انجام نداده اند. متاسفانه هیچ آموزشی به کشاورزان داده نشده و کشاورزان همان شیوه کشت ۵۰ سال پیش را انجام می دهند. باید به تشکل های کشاورزی توجه بیشتری شود ولی متاسفانه هیچ کمکی از تشکل ها خواسته نشده است.

کشت شلتوک در ۳۰ هزار هکتار با وجود ممنوعیت

 مرمضی در بخش دیگری از صحبت هایش به کشت شلتوک اشاره کرد و گفت:امسال بر روی رودخانه های کرخه، دز، کارون و مارون ممنوعیت کشت شلتوک اعلام شد ولی در اصفهان ۳۰ هزارهکتار به اراضی کشت شلتوک اضافه شده که تامین آب آن از کارون است.

عضو نظام صنفی کشاورزی دشت آزادگان در پایان گفت: از رسانه ها در خواست داریم که به یاری بخش کشاورزی و دامداری استان خوزستان برسند و بدانند که آب مطالبه عموم مردم این استان است.

انتهای پیام

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.